A 2022-es női Európa-bajnokság elődöntő mérkőzéseinek statisztikái

A 2022-es női kézilabda Európa-bajnokságon az elődöntőkben Dánia Montenegro ellen lépett pályára. A másik mérkőzésen pedig az előzetesen döntőbe várt csapatok csaptak össze, Norvégia-Franciaország összecsapást rendeztek.

A Dánia-Montenegro összecsapáson alacsonyabb támadásszámmal játszottak a csapatok. A dánok 52 alkalommal támadhattak, míg a montenegroiak 50-szer. Nagyobb tempó volt a két gigász mérkőzésén. Mindkét csapat 56 támadást vezetett a mérkőzés során.

a támadások száma csapatonként az elődöntőkben a 2022 es női kézilabda európa bajnokságon

Dánia 43 lövésből 27 gólt szerzett és aratott magabiztos győzelmet. A montenegrói csapat 39 alkalommal jutott el lövésig és ebből szerzett 23 gólt. Az északi gárda pont annyival lőtt többet kapura, mint ami a különbség lett a mérkőzés végén. 

A norvégok és franciák meccsén mindössze 1 lövés volt a különbség a két csapat között. 45 lövéssel próbálkoztak a norvégok, miből 28 gólt lőttek. A franciák 44 lövésükből azonban jóval kevesebb gólt értek el, mindössze 20-szor tudták mattolni ellenfelüket.

a gólok és lövések száma csapatonként az elődöntőkben a 2022 es női kézilabda európa bajnokságon

A támadási hatékonyság tekintetében mindkét meccsen a győztes csapatok 60 % felett teljesítettek. A lövési hatékonyságuk is mindkét csapatnak legalább elérte, vagy meg is haladta az 50 %-os mutatót.

a támadási és lövési hatékonyság csapatonként az elődöntőkben a 2022 es női kézilabda európa bajnokságon

A két mérkőzés lövéseit vizsgálva – a befejezés helyét figyelve – láthatóvá válik, hogy ezen a két mérkőzésen a távoli lövések zónájából történt a legtöbb kapura lövés (35 %). Ezután a szélről történő befejezések következnek (27 %). 6m-ről és gyors akciókból (gyors ellentámadás, gyors középkezdés és üres kapura lövés) egyaránt a lövések 11-11 %-a történt. 8-8% lett a büntetők és cselezéseket követő lövések aránya. 

az összes kapura lövés eloszlása a pozíciók alapján az elődöntőben

A két elődöntőben 57 %-os lövési hatékonyságot produkáltak a csapatok. A támadások befejezése alapján a legeredményesebbek 6m-ről és a büntetődobó vonalról voltak a játékosok (79-79 %). Áttörésekből szintén magas hatékonyságot értek el. A lövéseik 77 %-t tudták gólra váltani. A szélről történő befejezéseknél 62 %-t teljesítettek a játékosok, míg gyors ellentámadásból 60 %-t. Az átlövések hatékonysága – nem meglepetésre – továbbra is a legalacsonyabb, mindössze 41 %. Gyors középkezdésből és üres kapuba nem szereztek gólt.

a lövési hatékonyság a befejezés helye alapján az elődöntőkben a 2022 es női kézilabda európa bajnokságon

Sárga lapos figyelmeztetésben csak a franciák részesültek. A legtöbb kiállítást a dánok kapták – 5-öt – majd utána a montenegróiak – 4-et. A Norvégia-Franciaország összecsapáson összesen 3 kiállítás volt, 1-2 arányban. Viszont a technikai hibák száma itt magasabb volt. 15-15 labdavesztése volt mindkét csapatnak. A másik elődöntőben a dánok vesztettek kevesebb labdát, összesen 10 alkalommal nem tudtak lövésig eljutni. A montenegróiak 2-vel több hibát követtek el.

a figyelmeztetések, kiállítások és labdavesztések száma csapatonként az elődöntőkben a 2022 es női kézilabda európa bajnokságon

A kapusoknak mindig kiemelt szerepet tulajdonítanak egy csapat jó teljesítményében, főként egy világversenyen. Az a csapat aki szeretné a bajnokságot megnyerni, annak kapujában jó teljesítményt kell nyújtaniuk a hálóőröknek. Ezt bizonyítja a két elődöntő is, mert az a 2 csapat jutott be a döntőbe, akinek a kapusai több védést mutattak be. Dánia 10 védéssel, Norvégia pedig 15-tel zárta a mérkőzését. Ezzel szemben Montenegró 8, Franciaország 9 védéssel hozta le a meccset. Mindkét meccsen a továbbjutott csapat kapujára érkezett kevesebb lövés.

a kapus védések és kapura lövések száma csapatonként az elődöntőkben a 2022 es női kézilabda európa bajnokságon

A dán csapat hálóőrei 30 %-os, montenegró kapusai pedig 23 %-os teljesítményt nyújtottak. Franciaország esetében 24 %-on teljesítettek a kapusok. A két mérkőzésen a norvég kapuban volt a legkiemelkedőbb a kapusok tevékenysége – főként Solberg – mert 43 %-on fejezték be a meccset.

a védési hatékonyságok csapatonként az elődöntőkben a 2022 es női kézilabda európa bajnokságon

A döntőben Norvégia visszavághat Dániának a középdöntős vereségért. A franciáknak pedig újra le kell győzniük Montenegrót, ha érmet szeretnének szerezni.

Forrás: ehfeuro.eurohandball.com

Facebook
5/5
Email