A 2022-es női Európa-bajnokság döntő napjának statisztikái

Norvég győzelemmel ért véget a 2022-es női kézilabda Európa-bajnokság. A társ rendező Montenegró a 3. helyért Franciaországot győzte le. A döntő napnak a statisztikájával jelentkezünk most.

A bronzmérkőzésen a két csapat nem bírt egymással. Egy időntúli hétméteressel Franciaország hosszabbításra mentette a mérkőzést. Azonban a 2×5 perc alatt nem bírt Montenegróval. Visszavágtak a korábbi vereségükért és a végén így ők vehették át a bronzérmet.

A döntőben nagyon sokáig Dániának állt jobban a zászló, azonban a norvégok egy pillanatra sem adták fel és nagy küzdelemben végül megfordították a mérkőzést.

3. helyért: Montenegró-Franciaország 27-25

1. helyért: Dánia-Norvégia 25-27

A hosszabbításnak is köszönhetően magasabb volt a támadásszám a bronzmeccsen. A franciák 54-szer, a montenegróiak pedig 53-szer támadhattak. A Norvégia-Dánia mérkőzésen összesen 101 támadás volt. Ebből a dánok 51, a norvégok pedig 50 támadás során próbáltak meg gólt szerezni.

a támadások száma csapatonként a döntő napon a 2022 es női kézilabda európa bajnokságon

Montenegró 46 lövésből szerzett 27 gólt, a franciák 4-el kevesebbet tudtak kapura lőni. A 25 góljukhoz 42 lövőhelyzet kellett. Dánia szintén 25 gólt szerezett 43 lövésből. A norvégok pedig 45 alkalommal vették célba a dán kaput és ebből 27-szer voltak eredményesek.

a gólok és lövések száma csapatonként a döntő napon a 2022 es női kézilabda európa bajnokságon

Mindkét győztes csapat 50 % feletti támadási hatékonyságot érte el. A lövések hatékonysága 59%-on alakult a két meccsen. Érdekes hogy Franciaország kicsit jobban lőtt mint az ellenfele, de ez az alacsonyabb lövésszám miatt nem volt elegendő a győzelemhez.

a támadási és lövési hatékonyság csapatonként a döntő napon a 2022 es női kézilabda európa bajnokságon

A kapura lövések eloszlását tekintve továbbra is az a tendencia látható, hogy az átlövések (32 %) és a szélső lövések (26 %) a leggyakoribbak. Ezt a 6m-ről végrehajtott lövések követik (17 %).  Majd pedig az áttörések következnek – 9 %-kal. A gyors ellentámadásból és üres kapura lövések együttesen szintén az összes lövés 9 %-t teszik ki. Büntetődobásból a lövések 7 %-a ment kapura.

az összes kapura lövés eloszlása a pozíciók alapján a döntő napon a 2022 es női kézilabda európa bajnokságon

A két mérkőzést összesítve a cselezéseket követően végrehajtott kapura lövések során céloztak a legpontosabban a játékosok. Lövéseik 94 %-a lett gól ebben az esetben. Hétméterest sem hibáztak sokat mert itt is magas mutatóval zártak (92 %). Gyors ellentámadásból 75 %-os volt a hatékonyság, viszont az üres kapura történő lövéseknél csak 57 %. Ugyanennyi volt a szélső zónából a lövések eredményessége (57 %). 6m-ről az átlaghoz képest gyengébben lőttek a csapatok, csupán a lövések feléből tudtak gólt szerezni (50 %). Továbbra is a távoli lövések zónájából a leggyengébb a hatékonyság – 46 %.

a lövési hatékonyság a befejezés helye alapján a döntő napon a 2022 es női kézilabda európa bajnokságon

A bronzcsatában több hibával, labdavesztéssel játszottak a csapatok, mint a döntőben. Franciaország 3-mal több alkalommal követett el technikai hibát (15), mint ellenfele. Montenegró 12 labdavesztéssel zárta a hosszabbításos mérkőzést. A döntőben mindkét csapat tisztában volt vele, hogy ellenfele gyorsan kihasználja a hibáit, ezért jobban megbecsülték a labdát. Dánia 10, Norvégia pedig 8 labdavesztéssel zárta az utolsó meccsét.

a figyelmeztetések, kiállítások és labdavesztések száma csapatonként a döntő napon a 2022 es női kézilabda európa bajnokságon

A legtöbb védést a norvég kapusok érték el az utolsó napon, 13 alkalommal hárítottak. Montenegrónak elég volt a 11 védés a győzelemhez, ellenben a dánoknak nem. A francia kapusok 12 lövést hárítottak a hosszabbítással befejezett mérkőzésükön.

a kapus védések és kapura lövések száma csapatonként a döntő napon a 2022 es női kézilabda európa bajnokságon

A védési hatékonyságok során egyedül a dán hálóőrök teljesítettek 30 % alatt.

a védési hatékonyságok csapatonként a döntő napon a 2022 es női kézilabda európa bajnokságon

A 2022-es női Európa-bajnokság tehát Norvégia győzelmével fejeződött be.

Forrás: ehfeuro.eurohandball.com

Facebook
5/5
Email