A várható gólok száma (xG) a férfi kézilabda csapatoknál a 2023-as világbajnokságon

32 csapat részvételével rendezték meg a 2023-as férfi kézilabda világbajnokságot. Dánia megvédte címét, a döntőben Franciaországot győzte le. Magyarország a 8. helyen zárta a világeseményt.

112 mérkőzést játszottak le a válogatottak a svéd-lengyel közös rendezésű világbajnokságon. Dánia címvédőként érkezett és megtartotta domninanciáját, hiszen 3x-os világbajnokként távozott az utolsó napon. Franciaország végzett a 2. helyen. A bronzéremért a spanyolok és svédek csaptak össze, amely a hispánok győzelmével zárult. A magyar válogatott célja az olimpiai selejtező elérése volt, amit a 8. helyezésével teljesített is.

10 466 lövésből 6 555 gól szereztek a játékosok. Egy mérkőzésre levetítve ez 29,3 gólt jelent egy csapat esetében. A lövési hatékonyságban 63 %-os teljesítményt nyújtottak a csapatok.

A helyezések sorrendjében megvizsgáltuk, hogy a lényleges és várható gólok mutatójában, hogy teljesítettek a válogatottak. Minden csapat esetében kiszámoltuk, hogy milyen xG-mutatóval végeztek a tornán.

xG-mutató (expected Goals) – várható gólok száma

 A dobástípusa, valamint helye alapján kiszámolható, hogy mekkora valószínűséggel lesz gól a lövésből. Ezt összeadva kapjuk meg, hogy egy csapat tényleges góljaihoz viszonyítva, hogy teljesített az adott mérkőzésen – xG-mutató.

A legmagasabb gólátlagot a horvátok és az izlandiak értékel  (34,5 gól/mérkőzés) , de mindkét csapat csupán 6 mérkőzést játszott és nem jutott tovább a középdöntős csoportjából. Az xG-mutató (várható gólok) alapján szintén az izlandiak voltak a legjobbak, ez alapján 32,2-es mutatóval zártak.

képernyőfotó 2023 03 15 15.32.37

A  torna első felében végzett csapatok – a magyar válogatott kivételével – mind jobb lövési hatékonyságot értek el, vagy legalábbis átlagos teljesítményt nyújtottak (63 %)  a kapura lövések során. 

A legpontosabban a dánok és horvátok céloztak – 73 %-os lövési hatékmonyság. 70 % feletti teljesítményt nyújtottak még a szerbek, a szlovének és az izlandiak.

képernyőfotó 2023 03 15 15.32.48

Az első 12 helyezett csapat közül – egy kivétellel – mindegyik csapat jobban fejezte be a támadásait, több gólt lőtt mint, amit a várható góljaik száma mutat. Magyarország kivételével ezek a válogatottak minden csapat 30 gól felett lőtt átlagban a világbajnokságon.

Az összes többi csapat – szintén egy kivétellel (Észak-Macedónia) – viszont rosszabbul lőtt, mint ahogy a várható góljaik száma mutatta.

A számokból látható, javarészt azok a csapatok tudnak a mezőny első felében végezni, akik pontosabban, hatékonyabban fejezik be a támadásaikat. Azonban ez csak egy mutató, a játék más elemeiben, fázisában (pl.: védekezés, gyors ellentámadás és visszarendeződés) is kell a jó teljesítmény a sikeres szerepléshez. 

Forrás: ihf.info

Facebook
5/5
Email