A 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokság döntő napjának elemzése

Egy színvonalas Európa-bajnokság egy színvonalas döntő nappal zárult. Két különböző mérkőzést láthattunk, amely jó képet adott a legmagasabb szinten játszó csapatok stílusaiból. Erő, gyorsaság, taktikai fegyelem, magas szintű technikai megoldások, küzdés, akarat, minden megtalálható volt a döntő napon.

A hosszabbításban eldőlő bronzmérkőzésen 65 gól született összesen. A döntőben pedig 53 alkalommal céloztak pontosan a játékosok. Itt is közel volt a hosszabbítás, azonban az időntúli hétméteres során Ekberg nem hibázott és így Svédország nyakába akasztották az aranyérmet.

A támadások száma is magasabb számban végződött a francia-dán összecsapáson (összesen 133 támadás – FRA – 67, DEN – 66), mint a döntőben (94 támadás – SWE – 47, ESP – 47).

1. ábra döntő nap

A kapura lövések eloszlása érdekesen alakult a csapatoknál. Az látható az ábrákon, hogy a dánok az átlövéssel fejezték be a támadásaik felét. A franciák is a kapura lövéseik 35 %-ban a távoli zónából próbálkoztak. A svédek azonban nem azt a taktikát alkalmazták, hogy távolról vegyék célba a spanyol csapat kapuját, csak a lövéseik 21 %-ban vállalkoztak átlövésre. Hasonlóan építették fel a támadásaikat a spanyolok is, mert náluk 26 %-ot láthatunk 9m-ről történő lövések mellett. Gyors középkezdésből csak a franciák és spanyolok jutottak el lövésig (5-5 %). Hasonlóan arányban fejezték be gyors ellentámadással a spanyolok az akcióikat (5 %). A svédek ennek duplájával (10 %). Az időnként a mérkőzésen nyújtott komoly tempó hatására a támadások befejezése a franciáknál és dánoknál a gyors ellentámadással a lövések 12-12 %-ban történt. Áttörések során próbálkoztak a svédek még sok esetben a gólszerzéssel (21 %). A spanyolok ugyanilyen arányban lőttek kapura 6m-ről. A szélső zónából a franciák (26 %) és spanyolok (24 %) is több alkalommal kísérelték meg a gólszerzést. A csapatok mérkőzésen alkalmazott taktikája, valamint az ellenfelük védelme, mind-mind befolyásolják, hogy melyik zónából próbálnak meg kapura lőni.

2. ábra döntő nap

A dánok lőttek a legtöbbszőr kapura (60), míg a franciák 3-mal kevesebbszer próbálkoztak (57). A gólok számában is ennyi lett a különbség, ugyanúgy a dánok javára. A döntőben fordítva alakult a helyzet. Több alkalommal vették célba az ellenfél kapuját a spanyolok (42), azonban a svédek kevesebb lövésből (39) is pontosabban lőttek.

3. ábra döntő nap

Mindkét mérkőzést az a csapat nyerte, amelyik jobb támadási és lövési hatékonysággal játszott. A svédek 69 %-os lövési hatékonysága kiemelendő. 62 %-os hatékonyságot ért el a spanyol válogatott a kapura lövések tekintetében. 58 %-kal lőttek a dánok és 56 %-kal pedig a franciák a bronzmeccsen.

4. ábra döntő nap

Sportszerű küzdelem zajlott a mérkőzéseken. A 3. helyért zajló összecsapáson összesen 1 sárga lap mellett 6 kiállítást ítélt meg a cseh játékvezetői páros. 

A döntőben a német játékvezetők 7 alkalommal állítottak ki egy játékost időlegesen és 2 figyelmeztetést osztottak ki.

5. ábra döntő nap

A döntő napon fegyelmezett játékkal készültek a csapatok. A FRA-DEN mérkőzésen úgy lett 18 labdavesztés összesen, hogy hosszabbításban ért véget a mérkőzés. 

A döntőben pedig összesen 17 hibát vétettek a csapatok. Kevesebbet labdát vesztettek el a spanyolok (7), mint a svédek, de ezt nem tudták a gólok számában is érvényesíteni. 

6. ábra döntő nap

A 3. helyért zajló összecsapáson ugyanannyi védéssel zártak a kapusok. Mindkét oldalon 18-18 alkalommal hárítottak lövést. A különbség a hatékonyságban jelenik meg, mert a dánok kevesebb (50) kapura lövést engedtek meg, mint a franciák (53). 

A döntőben a svéd kapus Palicka fontos időszakokban védett. De összességében is több védéssel zárta a mérkőzést (11), mint a spanyol hálóőrök (8).

7. ábra döntő nap

A bronz mérkőzésen a kapuban nyújtott 36 %-os teljesítmény főként Landin részéről, ha hosszabbításban is, de győzelmet ért a dánoknak. Pedig nem így indult a mérkőzés, mert Vincent Gerard több védéssel indította a mérkőzést, azonban Landin felzárkózott a mérkőzés végére. 

A svédek a 30 %-os védési hatékonysággal győztek a spanyolok ellenében. Corrales majd a helyére érkező Vargas, nem tudtak olyan teljesítményt nyújtani, mint az elődöntőben (23 %-os védési hatékonyság).

8. ábra döntő nap

A z utolsó részben áttekintjük az egész Európa-bajnokság statisztikáit, amiben kiemelten foglalkozunk a legjobban szerepelő csapatokkal.

Forrás: ehfeuro.eurohandball.com

Facebook
5/5
Email