A 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokság elődöntőinek elemzése

Két izgalmas mérkőzésen, érdekes taktikai csatát láthattak a nézők az elődöntők során a 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokságon. Előzetesen talán a közvélemény a dánokat és a franciákat várta a döntőbe, azonban a spanyolok és a svédek is rászolgáltak arra, hogy a döntőben – a csoportmérkőzésekhez hasonlóan – újra összecsaphassanak.  Nézzük, hogyan teljesítettek a csapatok az elődöntőkben.

Az elődöntőkben 121 gólt szereztek a csapatok, ez összesen átlagosan 30,3 gólt jelentett csapatonként. Mindehhez 46,3 lövés kellett nekik meccsenként (összesen 185 lövés). 65 %-os pontossággal vették célba a kapukat a játékosok. A mérkőzésenkénti átlagos támadásszám csapatonként 50,5 (202 összesen), amely során a támadáshatékonyságban 60 %-ot értek el a csapatok.

A legtöbb támadásFRA-SWE – 104 támadás – (52-52 támadás) – 1.ábra

A legkevesebb támadásESP-DEN – 98 támadás (49-49 támadás) – 1. ábra

EB elődöntő - támadások száma

A legtöbb kapura lövési kísérlet – az eddigiekhez hasonlóan – 9m-ről  történt, összesen 48 (12 lövés – 5,3 gól/csapatonként). A két elődöntőben aktívan foglalkoztatták a csapatok a szélsőiket. 34 alkalommal lőttek kapura (8,5 lövés – 6 gól/csapat). Utána a 6m-ről történő lövések következnek – 33 összesen. Ezekből egy csapat átlagosan 5 gólt lőtt 8,3 lövésből. Cselezést követően 7,8 lövésből 6,3 gól született (31 lövés). A gyors ellentámadások során 17 lövésből 11 gól lett (4,3 lövés – 2,8 gól/csapat). Gyors középkezdésből nem hibáztak a játékosok összesen 5 lövésből 5 gól lőttek a 2 mérkőzésen. A büntetőket pedig 88%-kos hatékonysággal értékesítették a játékosok. 15 gól lett a 17 lövésből (4,3 lövés – 3,8 gól/csapat). A lövések eloszlása az egyes zónákra a 2. ábrán látható.

EB - elődöntő - lövések eloszlása

A legtöbb kapura lövési kísérletESP – 48 lövés- FRA – 48 lövés  

A legkevesebb kapura lövési kísérletDEN – 44 lövés 

A legtöbb lőtt gól –  SWE – 34 gól 

A legkevesebb lőtt gólDEN – 25 gól 

A spanyol csapat megfékezte a dán támadógépezetet és 25 gólon tudta tartani őket, ami az egyik kulcsmozzanat volt az ő párharcukba. Mind a franciák és svédek esetében a hatékony támadásépítések voltak fókuszban a mérkőzésen, gólgazdag összecsapást játszottak.

EB - elődöntő - gólok és lövések

A legjobb támadási hatékonyságSWE – 65 %

A legrosszabb támadási hatékonyságDEN – 51 %

A legjobb lövési hatékonyságSWE – 76 %

A legrosszabb lövési hatékonyságDEN – 57 %

Mindkét elődöntőben az a csapat szerepelt jobban, akik hatékonyabb támadásokat vezettek és pontosabban lőttek. A svédek 76%-os lövési hatékonysága kiemelkedő volt. Bár majdnem 70%-kal lőttek a franciák is, de ez nem volt elég nekik a sikerhez.

EB - elődöntő - támadási és lövési hatékonyság

A mérkőzések során egy-egy figyelmeztetésben részesültek a csapatok (összesen 4). Az időleges kiállítások száma 3,5 volt mérkőzésenként egy csapatnál az elődöntőben (összesen 14 kiállítás). 1 alkalommal mutatták fel a játékvezetők a piros lapot, jelezvén a játékos kizárását.

A legtöbb kiállításESP – 4 kiállítás – SWE – 4 kiállítás 

A legkevesebb kiállítás – DEN – 3 kiállítás – FRA – 3 kiállítás 

A spanyol válogatott ezen az egy mérkőzésén több kiállítást kapott, mint a középdöntőben összesen. 4 alkalommal kellett valakit időlegesen kiállítaniuk a játékvezetőknek, ugyanerre 3-szor volt csak példa náluk a középdöntőben. Bár kemény ütközések voltak a mérkőzéseken, de ez nem vezetett túl sok kiállításhoz.

EB - elődöntő - sárga és piros lap, 2min

Színvonalas mérkőzéseket játszottak a csapatok, melyek során kevés technikai hibát vétettek. Az elődöntő 2 mérkőzésen összesen 26 labdavesztés volt (6,5 csapatonként). Ez jóval az Európa-bajnokság átlaga alatt értéket jelent. 

A legtöbb labdavesztésSWE – 8 labdavesztés 

A legkevesebb labdavesztésESP – 5 labdavesztés

A svédek a végjátékban 2 labdát is veszítettek, amiből a franciák gyors ellentámadást hajtottak végre. Azonban az utolsó lövést Palicka védte, így megőrizték az egy gólos előnyüket és döntőbe jutottak.

EB - elődöntő - labdavesztések

Az elődöntőben 165 kapura tartó lövésből 44-et hárítottak a kapusok, ami 27 %-os teljesítményt jelentett. Átlagosan egy csapatnál ez 11 védés volt 41,3 lövésből. A 7. ábrában látható a kapusok teljesítménye és kapura érkező lövések száma. 

A legtöbb védésESP – 14 védés – SWE – 14 védés

A legkevesebb védés FRA – 4 védés

Lehet, hogy 14 védés kellett a döntőbe jutásért? Mert a spanyolok és a svédek részéről is 14-14 védést mutattak be a kapusok (főként Vargas és Palicka), ami mindkét válogatottnak elég volt a döntőbe jutáshoz. A legtöbb lövés a svéd kapura érkezett, a legkevesebb pedig a franciára.

EB - elődöntő - védések és lövések

A legjobb védési hatékonyságESP – 36 %

A legrosszabb védési hatékonyságFRA – 11 %

Mindkét elődöntőt az a csapat nyerte meg, ahol jobb hatékonysággal védtek a kapusok. A francia csapat kapusai hiába kezdték jól a tornát és a csoportkörök során az ő mutatójuk volt az egyik legjobb a védések számát tekintve (42 védés a csoportmérkőzéseken), az elődöntőben nem tudtak segíteni a csapatuknak. A spanyoloknál eddig haloványabb teljesítményt láttunk a kapuban, de amikor igazán kell, akkor megtámogatták a védelmüket egy jó védési hatékonysággal.

EB - elődöntő - védési hatékonyság

Előzetesen talán ezeket a párharcokat várta mindenki a döntő hétvégére, de nem ebben a szereposztásban. Vasárnap a zárónapon FRA-DEN mérkőzés lesz a 3. helyért, míg a döntőben SWE-ESP összecsapás lesz. Az elődöntök alapján izgalmas napnak nézzünk majd elébe.

Forrás: ehfeuro.eurohandball.com

Facebook
5/5
Email